NEWS & MEDIA

Blog post

2022-12-20

Claras nyårskarameller 2022

Under 2022 firade Clara ett år som VD och Help to Help fyllde 12 år. Läs mer om vad vi haft för oss under året i Claras nyårskarameller!

Nätverket av changemakers växer

I november firade jag ett år som VD för Help to Help! Och vilket år det har varit. Vi är nu uppe i över 700 studenter i stipendieprogrammet, unga changemakers som studerar till läkare, lärare, ingenjörer och andra samhällsviktiga yrken. 

Via Help to Help Academy har vi stärkt över 8 000 unga som tagit del av våra aktiviteter, däribland IT Boot Camps för unga kvinnor samt workshops på temat “How to get your first job”.

Vi har under året sjösatt Help to Helps alumninätverk där vi samlar tidigare stipendiater för nätverkande och erfarenhetsutbyte. Det är också ett forum för våra changemakers att ge tillbaka till Help to Help och nuvarande studenter, såväl av sina kunskaper som finansiellt. 

Bild från lanseringen av Help to Helps alumninätverk i Dar Es Salaam i augusti.
Bild från lanseringen av Help to Helps alumninätverk i Dar Es Salaam i augusti.


Nytillskott i teamet och styrelsen

Teamet har vuxit med Jenni Ginström som ansvarar för partnerskap och kommunikation samt Louise Engelbrektson som hjälper oss på deltid, och vi är numera totalt åtta medarbetare på Help to Help. I februari hade vi möjligheten att äntligen ses hela teamet på plats i Dar Es Salaam, efter två pandemiår utan resor. 

Vi har fått in två nya krafter i styrelsen, Stefan Olsson och Christian Appel. Därtill ingår i styrelsen Help to Helps grundare Malin Cronqvist som ordförande samt ledamöterna Gazal Casselborg och Lina Jorheden. 

Help to Helps styrelse + VD. Från vänster Christian Appel, Clara Luthman (VD), Malin Cronqvist, Gazal Casselborg och Stefan Olsson. Saknas på bilden gör Lina Jorheden.
Help to Helps styrelse + VD. Från vänster Christian Appel, Clara Luthman (VD), Malin Cronqvist, Gazal Casselborg och Stefan Olsson. Saknas på bilden gör Lina Jorheden.


Help to Help firar 12 år

I september fyllde Help to Help 12 år och vi arrangerade i samarbete med Expeditionsresor och Ola Skinnarmo en resa för att bestiga Kilimanjaro. Help to Helps grundare Malin, vår tidigare stipendiat Paul Mpazi och en grupp från Sverige klarade hela vägen till toppen, 5 895 meter över havet!

Syftet med resan var att uppmärksamma att det för många unga i Tanzania och Uganda är en större utmaning att uppnå sin dröm om en utbildning, än att bestiga Afrikas högsta berg. Så även för Paul som kämpat oerhört hårt för sin juristexamen och är nu verksam som advokat, undervisar i juridik och är dessutom ledamot i Help to Helps tanzaniska styrelse. En sann changemaker!

I samband med resan och vår födelsedag genomförde vi en insamlingskampanj som genererade motsvarande 12 års utbildning eller 90 000 kronor. 

Help to Helps grundare Malin Cronqvist, tidigare stipendiaten Paul Mpazi och Ola Skinnarmo, Expeditionsresor.
Help to Helps grundare Malin Cronqvist, tidigare stipendiaten Paul Mpazi och Ola Skinnarmo, Expeditionsresor.


Nya partnerskap

Trots ett tufft år med ett fruktansvärt krig i vårt närområde och svåra ekonomiska tider har vi etablerat flera nya partnerskap, bland annat med företagen Mekanex Maskin, Monterro och Prorenata. Flera företag har också valt att ge en julgåva till Help to Help, bland andra Mellby Gård, Bravura, Centigo, Doctrin, Homage och SchoolSoft. Vi har också fler månadsgivare än någonsin. Jag vill också rikta ett särskilt tack till er som stöttat Help to Helps verskamhet i flera år - Four Founders of Netlight, Tetra Laval, NOX Consulting, Bravura, Moderna Försäkringar, Clara Financial Consulting, X-hale Digital, Rotary Ideon Lund, Campusbokhandeln med flera.

Varmt tack alla som stöttar Help to Helps resa på olika sätt! Jag ser fram emot kommande år då 350 studenter kommer få möjlighet att studera tack vare vårt stöd, och vi kommer att passera 800 studenter totalt i stipendieprogrammet sedan starten 2010. Det kallar jag impact!

God jul och gott nytt år,
Clara  Luthman, VD 

Läs mer i artikeln här.

 DONATE NOW!