NEWS & MEDIA

Press release

2024-07-04

Ytterligare två entreprenörsfamiljer stöttar unga talanger i Östafrika via Help to Help

Familjen Löfbergs Stiftelse och Stiftelsen Mellby Gård ingår fleråriga samarbeten med stiftelsen Help to Help. Detta långsiktiga stöd gör att ungdomar kan utbilda sig till viktiga yrken som agronomer, ekonomer, ingenjörer och läkare.

Familjen Löfbergs Stiftelse och Stiftelsen Mellby Gård har nyligen ingått fleråriga samarbeten med stiftelsen Help to Help, som gör det möjligt för unga talanger i Tanzania och Uganda att få en akademisk examen. Det långsiktiga finansiella stödet från de bägge entreprenörsfamiljerna gör att ungdomar som annars inte haft möjlighet till högre studier nu kan utbilda sig till samhällsviktiga yrken som agronomer, ekonomer, ingenjörer eller läkare.

I Östafrika finns ett enormt behov av att öka andelen högskoleutbildade. Endast åtta procent i Tanzania och fem procent i Uganda går vidare till eftergymnasial utbildning, vilket skapar stora hinder för ländernas utveckling. Som exempel finns ungefär lika många läkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som det gör i hela Tanzania, med över 65 miljoner invånare. Help to Help identifierar unga talanger och ger dem möjlighet till betalda studier vilket leder till långsiktig positiv förändring för individer, familjer och samhällen. Sedan 2010 har Help to Help möjliggjort akademisk utbildning för fler än 850 studenter vid universitet i Tanzania och Uganda.

- Help to Help bedriver ett viktigt arbete som ligger helt i linje med familjen Löfbergs värderingar. Vi har jobbat med hållbarhetsfrågor i mer än hundra år och vill bidra till en hållbar utveckling i kaffeodlarländer. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Help to Help som vi delar många intressen och hjärtefrågor med, säger Therese Gustafsson, fjärde generationen kafferostare och ordförande i Familjen Löfbergs Stiftelse.

Help to Helps verksamhet finansieras i huvudsak av partnerskap med familjestiftelser, företag och filantropiska givare. Sedan tidigare har ett antal kända entreprenörer bidragit till stiftelsens arbete, bland annat grundarna till konsultföretaget Netlight samt familjen Rausing via Tetra Laval. Utöver Familjen Löfbergs Stiftelse väljer nu också Stiftelsen Mellby Gård att gå in som partner.

- Det är grundläggande i ett samhälle att alla har rätt till bra utbildning. Vi på Mellby Gård vill vara med och driva den utvecklingen, både i Sverige och som i detta fall utanför vårt lands gränser. Ett huvudmål med våra filantropiska aktiviteter är att de ska vara en katalysator för att nå framgång och vi ser fram emot att tillsammans med Help to Help skapa förutsättningar för fler ungdomar att uppfylla sina drömmar, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.

Help to Helps effektmätningar visar att utexaminerade stipendiater stöttar i genomsnitt 5,5 andra personer finansiellt. 72 procent möjliggör utbildning för syskon och andra i sin närhet genom att betala för skolavgifter, mat eller boende. 94 procent av stipendiaterna har en kvalificerad sysselsättning minst ett år efter examen - anställning, praktik eller driver eget företag.

- Vi drivs av en passion att skapa möjligheter för unga människor i Östafrika. När nu ytterligare två kända entreprenörsfamiljer väljer att stötta oss är det ett kvitto på att vi gör något bra, men framförallt kommer vi att kunna erbjuda utbildning för fler unga talanger och förverkliga deras dröm. På så sätt bygger vi både människor och länder starkare, på ett långsiktigt och hållbart sätt, säger Help to Helps tillförordnade vd Jenni Ginström.

Om Familjen Löfbergs Stiftelse

2014 stärkte familjen Löfberg sitt hållbarhetsengagemang genom att bilda en privat stiftelse som främjar en hållbar utveckling i kaffeodlarländer. Arbetet ligger i linje med familjens vision att skapa goda stunder för kommande generationer. Konkret handlar insatserna om utvecklingsprojekt, forskning, utbildningar och stipendier av olika slag. Läs mer om stiftelsen här.

Om Stiftelsen Mellby Gård

Stiftelsen Mellby Gård har funnits sedan 2015. Mellby Gård har ett starkt engagemang i olika samhällsfrågor, särskilt inom barn och utbildning. Vi anser att alla barn har rätt till en bra utbildning och vill därför vara med och driva utvecklingen för att ge alla samma möjligheter, både i Sverige och internationellt. Läs mer om stiftelsen här.

Läs mer i artikeln här.

 DONATE NOW!