NEWS & MEDIA

Blog post

2024-04-23

Ta del av Help to Helps effektrapport!

‍Vi är stolta över att presentera Help to Helps senaste effektrapport. Den visar att studenterna i stipendieprogrammet inte bara hjälper sig själva utan också sina familjer och samhällen. Rapporten lanserades i samband med ett frukostseminarium på Norrsken House i Stockholm. ‍

Vi är stolta över att presentera Help to Helps senaste effektrapport. Den visar att studenterna i stipendieprogrammet inte bara hjälper sig själva utan också sina familjer och samhällen. Rapporten lanserades i samband med ett frukostseminarium på Norrsken House i Stockholm. 

Help to Helps stipendieprogram identifierar och stödjer unga akademiska talanger i Östafrika som annars inte skulle ha råd med universitetsutbildning. Programmet har hittills finansierat utbildning för över 860 stipendiater och fler än 500 studenter har redan tagit examen. De är nu ute i arbetslivet som changemakers och gör stor skillnad för sig själva, sina familjer och sitt samhälle. 

Den senaste effektrapporten visar att minst ett år efter examen har:

94% av de utexaminerade en kvalificerad sysselsättning vilket innebär anställning, praktik, volontärarbete eller startat eget företag.

87% bidragit till ökad familjeinkomst och stödjer i genomsnitt 5,5 familjemedlemmar.

72% bidragit till någon annans utbildning, såsom familjemedlemmar, släktingar eller vänner. I genomsnitt möjliggör en person utbildning för 2,8 andra personer.

Studenterna berättar även att stödet till familjen många gånger börjar redan under studietiden. Eftersom skolavgiften inte längre är ett orosmoln lättar den finansiella bördan från familjerna och pengarna kan läggas på annat, såsom utbildning för andra syskon. Det är tydligt att utbildning leder till mer utbildning! 

"Efter nästan 15 år är det väldigt tydligt att modellen fungerar och skapar konkreta effekter. Studenterna förändrar inte bara sina egna liv, utan påverkar också sina familjer och samhällen positivt vilket är fantastiskt att se." säger Jenni Ginström, tillförordnad VD på Help to Help.

Klicka här för att läsa mer om Help to Help-effekten och ta del av hela rapporten.

Help to Helps arbete finansieras genom donationer från filantroper, företag och allmänheten. Detta stöd gör det möjligt att fortsätta skapa verkliga changemakers i Östafrika. Effektrapporten bygger på data som tagits fram av masterstudenterna Andrea Häger och Chatrine Carlberg från Lunds universitet. De tillbringade två månader i Tanzania under våren 2023 med att samla in data från utexaminerade studenter från Help to Helps stipendieprogram. 

Länk till hela uppsatsen här.

Läs mer i artikeln här.

 DONATE NOW!